Toegevoegd aan de Website: INDELING NAAR THEMA'S (verschillende onderwerpen) zie thema's
Behalve de indeling ACTUEEL (meest recente informatie), INTERESSANTE DATA, ARCHIEF (informatie uit voorgaande jaren), VOORGESCHIEDENIS (ontstaan van het Natuurplatform), CONTACT en LINKS, is er nu een kopje THEMA'S bijgekomen, waar de informatie gerangschikt staat op onderwerp.
Stichting Natuurplatform Regio Drentsche Aa / ANBI-status
Sinds 17 juni 2009 is het Natuurplatform Drentsche Aa een Stichting met als volledige naam: Stichting Natuurplatform Regio Drentsche Aa. Tevens hebben we sinds kort de ANBI - status verkregen (ANBI= Algemeen Nut Beogende Instellingen). Dit houdt in dat eventuele schenkingen aan het Natuurplatform niet worden belast en door de donateur mogen worden afgetrokken van zijn of haar inkomen.

We hopen met deze Stichtingsvorm meer invloed te kunnen uitoefenen op de ontwikkelingen in het Drentsche Aa-dal en aangrenzende gebieden. Ons doel is vooral de Natuur zelf en de bewoners van het gebied een stem te geven binnen alle plannen die door de verschillende overheden over ons worden uitgestort. Daarnaast stellen we ons ook ten doel zelf een visie te ontwikkelen op het Drentsche Aa-gebied en met eigen voorstellen te komen.

Mensen die affiniteit voelen met onze ideeën en zin en tijd hebben om zich in sommige onderwerpen te verdiepen, worden van harte uitgenodigd om zich ter ondersteuning van het Natuurplatform aan te melden!
Ook de bestuursfunctie van secretaris is nog vacant.

Samenstelling Bestuur:
Voorzitter: Philippe Boucher
Secretaris: vacature
Penningmeester: Albert Heringa
Webmaster: Marianne van Albada

Algemene bestuursleden:
Robert Bakker
Willem Bok
Erik Bergsma

E-MAIL:

Opgave als donateur - meldt u aan via het opgaveformulier ---> naar het opgaveformulier
WERVING DONATEURS: Als richtbedrag willen we aan alle donateurs voorlopig een eenmalige bijdrage van 25 euro vragen.
Mocht dit later nodig blijken (b.v. voor een speciaal project dat we onderhanden hebben), dan zullen we opnieuw een verzoek om een vrijwillige bijdrage doen. Mensen die problemen hebben met het bedrag van 25 euro, kunnen desgewenst ook een lager bedrag doneren. De bestuursleden hebben als eerste aanzet voor de dekking van de kosten van oprichting, zelf een bedrag van 50 euro gestort. Studiereizen, bezochte symposia e.d. zullen door de bestuursleden zelf worden bekostigd.
Verslag Monitoring fietspad zie verder het thema
fietspad-monitoring
AANTALLEN PASSANTEN EN RECREATIEF GEBRUIK: Vanaf eind april tot eind augustus, heeft een aantal vrijwilligers van het Natuurplatform op gezette tijden gepost langs het fietspad, om een beeld te krijgen van wat er op de verschillende tijden en dagen van de week zoal passeert en wat de bijkomende effecten zijn van dit gebruik.
PLANTENINVENTARISATIE: Twee vrijwilligsters van het IVN hebben deze zomer een inventarisatie gedaan van de plantensoorten die in het natuurgebiedje rond het fietspad voorkomen.
REEWILD-TELLINGEN: Niesco Loeröp, die al jarenlang de wildstand in het gebied bijhoudt voor Natuurmonumenten, verschafte ons een overzicht van de aantallen reewild in de Westerlanden en de terreinen van Natuurmonumenten over de afgelopen 30 jaar.
INFORMATIE OVER DE DASSENSTAND: Van Jacob de Bruin van Natuurmonumenten kregen we informatie over het wel en wee van de dassen in het gebied.
VOGELTELLINGEN: De Vogeltelgroep Drentsche Aa, bestaande uit een twintigtal enthousiaste vogelliefhebbers die al een aantal jaren de vogelstand in het Drentsche Aa-gebied bijhoudt, kregen we gegevens over de soorten die zich in de Westerlanden ophouden.
Van al deze gegevens stelde Marianne van Albada een verslag samen, dat we graag binnenkort willen presenteren aan vrienden van het Natuurplatform en andere belangstellenden. Nadere informatie over de exacte datum volgt nog.
U kunt zich nu alvast opgeven voor deze presentatie via de link in de rechterkolom.
Opgeven voor presentatie
Project "VAN DUINWEG TOT BEEKDAL" zie verder het thema:
project Duinweg-Beekdal
In onze vorige nieuwsbrief (juni 2009) meldden we al dat het ons wenselijk leek een integraal plan op te stellen voor het gebied rond het fietspad en de Drentsche Aa, met de bedoeling het beleid van de verschillende instanties beter op elkaar af te stemmen. Bij nader inzien leek het ons goed dit gebied nog iets uit te breiden en behalve de Westerlanden ook het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder erbij te betrekken. Tegelijkertijd met de presentatie van het bovengenoemde Monitoring-verslag, willen we ook ons voorstel voor een dergelijk streekplan met de direct betrokkenen (eigenaren, terreinbeheerders en bewoners) bespreken.
Kijk voor meer informatie bij het thema: project Duinweg-Beekdal.
Project "ECOLOGISCH BERMBEHEER" zie verder het thema:
project Bermbeheer

Eind vorig jaar zijn twee leden van het Natuurplatform gestart met de voorbereiding van een project Ecologisch Bermbeheer. Het project bevind zich nog in een oriëntatiefase. De deelnemers zijn bezig zich zelf in te lezen in het onderwerp en er zijn oriënterende gesprekken gevoerd met o.a. de gemeente Hunze en Aa's, de gemeente Tynaarlo, het Waterschap Hunze en Aa's en het project Wierde en Dijk, dat al een hele expertise heeft opgebouwd op dit gebied. Zelf heeft de projectgroep een kort inleidend stukje geschreven, met daarin gedachten over het hoe en waarom van een ander maaibeleid.
NATURA 2000 zie verder het thema:
Natura 2000

In het najaar van 2009 is het Drentsche Aa gebied officieel aangewezen als Natura 2000 gebied. Er was een inspraakavond, waarop twee bestuursleden van het Natuurplatform hebben ingesproken en er is nog een aparte brief met onze zienswijze gestuurd. Verder hebben we, ter voorbereiding op verdere ontwikkelingen de presentatie van het beheerplan voor het Elperstroomgebied bezocht.
RUIMTELIJKE ORDENING - Assen - Tynaarlo - Drenthe naar de overzichts-pagina
Ruimtelijke Ordening
De afgelopen periode zijn er verschillende plannen op het gebied van Ruimtelijke Ordening ons blikveld gepasseerd.
Gezien beschikbare mankracht en onderwerp hebben we ons beperkt tot drie plannen, waarin we ons nader hebben verdiept.
  • Voor de gemeente Tynaarlo was dit de structuurvisie Landschapsontwikkelingsplan (LOP), waavan we in onze vorige Nieuwsbrief al melding maakten.
  • zie de pagina RO-Tynaarlo voor meer info en het plan
  • De gemeente Assen bracht een structuurvisie uit, die de lijn uitzet voor de toekomst van Assen en omgeving tot 2030. Omdat hierin ook gesproken werd over de zones waar de stad Assen de natuurgebieden er omheen (o.a. Nationaal Park Drentsche Aa) raakt, hebben we ons aangesloten bij de brief die Miliuefederatie Drenthe over dit onderwerp heeft opgesteld. Daarnaast is er vanuit het Natuurplatform nog een eigen zienswijze ingediend.
  • zie de pagina RO-Assen
    voor meer info en het plan
  • Het derde onderwerp is het Ontwerp Omgevingsvisie Drenthe, dat van 6 januari tot 18 februari 2010 ter inzage ligt. Zoals gebruikelijk oogt het plan heel mooi; er wordt geschermd met termen als natuurbeleving en natuurwaarden, Natura 2000 en Ecologische Hoofdstructuur (EHS), zonder dat die begrippen echter voldoende helder worden uitgewerkt. Dit maakt dat het plan, zoals het er nu ligt voor meerderlei uitleg vatbaar is. Twee leden van het Natuurplatform verdiepen zich nu in deze materie en zullen voor 18 februari onze reactie op het plan indienen.
  • zie de pagina RO-Drenthe
    voor meer info en het plan
  • Gastransportleiding van de NAM zie verder het thema:
    Gas-transportleidng
    Eind 2009 werden we opgeschrikt door de plannen van de NAM om een gastransportleiding aan te leggen van Veendam naar Langelo, waarvan het tracee in onze regio door de Vijftig Bunder was gepland. Natuurmonumenten ging niet akkoord met deze plannen en weigerde in eerste instantie alle medewerking. Ze vroegen Milieufederatie Drenthe om namens hen de onderhandelingen te voeren. Het Natuurplatform Drentsche Aa stelde de NAM voor een ander tracee te onderzoeken, dat via de kwekerij van Tijdens zou lopen in plaats van dwars door het Celtic Field op de Vijftig Bunder. We attendeerden ook Pieter den Hengst van Dorpsbelangen Midlaren (en archeoloog) op deze plannen en brachten gezamenlijk het onderwerp in op de vergadering van het NBEL in november.
    Daarna is het stil gebleven, maar zodra zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, zullen we daarvan berichten.
    KLIK HIER OM DIT VENSTER TE SLUITEN