BESTE LEZER, HIERBIJ DE TWEEDE NIEUWSBRIEF VAN DIT JAAR
MAANDAGAVOND 18 APRIL 2011 - 19.45 uur - NIVON-huis

BIJEENKOMST VOOR BEWONERS OVER HET PROJECT VAN DUINWEG TOT BEEKDAL

UITNODIGING

Info over project

In de afgelopen periode hebben we gesprekken gevoerd met alle betrokken partijen in het gebied (eigenaren en beherende instanties). Uitgangspunt bij die gesprekken waren de opmerkingen en ideeën, die op de eerste bewonersbijeenkomst vorig jaar door de aanwezigen naar voren werden gebracht. De resultaten van deze gesprekken hebben we inmiddels uitgewerkt en we willen op maandagavond 18 april daarvan verslag uitbrengen aan omwonenden en andere belangstellenden. De bedoeling is om een korte diapresentatie te houden, waarbij verschillende leden van de werkgroep iets vertellen. Daarna willen we graag uw mening horen over de door ons gesignaleerde knelpunten waar mogelijk iets veranderd of verbeterd zou kunnen worden in het gebied.
Een uitgebreide uitnodiging met alle informatie vindt u via de link in de rechterkolom hierboven. Ook staat daar een link naar meer informatie over het project Van Duinweg tot Beekdal.
BEVERS IN HET DRENTSCHE AA DAL Lees meer op
onze pagina BEVERS
In 2008 en 2009 werden er door het Groninger Landschap en het Drents Landschap in totaal 17 beverpaartjes uitgezet in het dal van de Hunze en bij het Zuidlaardermeer. De bedoeling was om met de herintroductie van de bever een bijdrage te leveren aan de natuurontwikkeling in het gebied. Vanuit het dal van de Hunze hebben de bevers bovendien een goed perspectief om ook de andere Noord-Drentse en Groningse beekdalen te koloniseren. Een eerste (mannetjes)bever nam daartoe het voortouw en is de Hondsrug over gestoken naar het Paterswoldsemeer, waar hij in januari 2010 werd gesignaleerd in het Hoornse diep, om later sroomopwaarts de Drentsche Aa op te zwemmen richting Noord- en Midlaren. Daar wordt hij zo af en toe gezien door wandelaars uit de omgeving.
Op 8 maart 2011 heeft het Groninger Landschap een tweede (vrouwtjes)bever uitgezet in het Drentsche Aa gebied, als toekomstige partner voor de bever die al in de Drentsche Aa huist. Helaas is het dier enkele uren daarna doodgereden op de A28.
Beelden van beide bevers zijn te vinden op onze speciale pagina BEVERS, via de link in de rechterkolom hierboven.
LANDELIJKE ACTIES TEGEN HET BELEID VAN HET NIEUWE KABINET Lees meer
op pagina EHS
Het nieuwe kabinet heeft besloten om de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) te laten voor wat hij is en de geplande "robuuste verbindingszones", die bestaande natuurgebieden met elkaar moeten gaan verbinden, te schrappen. Die worden vanaf nu dus niet meer door de overheid gefinancierd. Ook voor het beheer van bestaande natuurgebieden is veel minder geld beschikbaar. De bezuinigingen op natuur zijn naar verhouding veel ingrijpender dan die in andere sectoren. Overal in het land rijst tegen deze ongenuanceerde bezuinigingen veel protest. Natuurorganisaties, burgers en vooraanstaande Nederlanders (zoals Pieter Winsemius en Piet van Vollenhoven) laten hun stem horen en pleiten voor een andere aanpak.
IN DE PROVINCIE DRENTHE is op 15 maart een Groenmanifest aangeboden aan de commissaris van de Koningin, waarin Drentse landbouw- en natuurorganisaties gezamenlijk pleiten voor voortzetting van investeringen in het platteland op het gebied van Natuur en EHS.
IN DE PROVINCIE GRONINGEN wil men, tegen de wil van het kabinet in, een aantal projecten die jarenlange voorbereiding hebben gekost en in een vergevorderd stadium zijn, toch afronden, waaronder de "NATTE AS" die het Zuidlaardermeer-gebied via Westerbroek met het noordelijker deel van Groningen bij Slochteren moet verbinden.
Op onze pagina EHS staat meer informatie over een aantal van deze protesten (zie de link hierboven).
VERZOEK AAN ONZE DONATEURS OM EEN NIEUWE BIJDRAGE VOOR 2011 naar CONTACT-pagina

OPGAVE-formulier
Om onze lopende kosten te dekken (hosting website, printen van flyers voor bijeenkomsten, zaalhuur e.d.) zou een nieuwe bijdrage van onze donateurs welkom zijn. Voor degenen die inzicht willen in onze financiële siuatie is het overzicht over de jaren 2009-2010 in te zien als PDF (klik hier voor het financieel overzicht). Voorlopig komt de situatie er grofweg op neer dat het bestuur een derde deel van de kosten zelf heeft gedragen, dat het tweede deel door de donateurs is opgebracht en het derde deel afkomstig is uit subsidies en losse bijdragen van aanwezigen op door ons georganiseerde avonden.

Evenementen, georganiseerd in 2010
• Op 17 april 2010 organiseerden we een eerste bijeenkomst voor bewoners en geïnteresseerden met informatie over de uitkomsten van ons monitoring-project rond het pas aangelegde fietspad Okkenveen. Dat leverde enkele duidelijke conclusies op over ongewenste situaties ter plekke. Op die avond kwam er vanuit de aanwezigen een aantal aandachtspunten naar voren, die het gebied "Van Duinweg tot Beekdal" betroffen. Daarmee is vervolgens een werkgroep verder aan de slag gegaan.
• Op 12 november 2010 hielden we een korte jaarvergadering, gecombineerd met de vertoning van de film "IN HET LAND VAN DE DRENTSCHE AA". Hiervoor was zeer veel belangstelling, een opkomst van zeker 100 mensen.

Oproep om u als donateur aan te melden
We hebben inmiddels een aardig adressenbestand opgebouwd van mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in het Natuurplatform. Mocht u onze activiteiten een warm hart toedragen, maar nog niet besloten hebben om donateur te worden, doe dit dan alsnog! Uw donateurschap betekent voor ons zowel een financiële als een morele steun.
Alle informatie vindt u op onze contactpagina (zie de link in het balkje hierboven).
Aanmelden kan heel eenvoudig via ons opgaveformulier.
HET LAATSTE NIEUWS IS STEEDS TE VINDEN OP DE PAGINA "ACTUEEL" naar pagina ACTUEEL
Op onze pagina ACTUEEL staan steeds korte berichtjes over dingen die onze aandacht trokken.
Meestal verwijzen die berichtjes door naar uitgebreidere informatie over dat onderwerp op een aparte pagina.

Graag zien we u op 18 april a.s. in het NIVON-huis.
Met vriendelijke groet, namens de bestuursleden van het Natuurplatform Drentsche Aa,

Philippe Boucher
Marianne van Albada
Willem Bok
Robert Bakker
Erik Bergsma
Albert Heringa

KLIK HIER OM DIT VENSTER TE SLUITEN

Kent u andere mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in onze Nieuwsbrief? Stuur ons dan een berichtje via het mail-adres hieronder.

Stelt u geen prijs meer op het toezenden van deze Nieuwsbrief, laat het ons dan even weten.
Dan schrappen we u uit ons bestand.

MAIL NAAR: NatuurplatformDrentscheAa@kpnmail.nl