Grey Owl

Grey Owl, geboren in 1888 in Engeland als Archibald Belaney, emigreerde in 1906 (18 jaar oud) naar Canada, werd opgenomen in een stam van de Ojibwee indianen, leerde hun taal en gewoontes kennen en leidde een leven als pelsjager en gids.
Tussen mei 1915 en april 1916 deed hij tijdens de eerste wereldoorlog dienst in Frankrijk als scherpschutter, tot hij vanwege een verwonding aan zijn voet overgebracht werd naar Engeland voor behandeling in een hospitaal. In september 1917 keerde hij terug naar Canada, waar hij eervol ontslag uit het leger kreeg en een soort oorlogspensioen.
In 1925, op 37-jarige leeftijd kreeg hij een relatie met de 19-jarige Anahareo, een indiaanse. Door haar invloed kreeg hij een andere kijk op wilde dieren. Hij ging ze zien als levende wezens met gevoelens die vergelijkbaar zijn met de onze, in plaats van als jachtbuit en bron van inkomsten. Directe oorzaak van die omslag waren de twee beverjongen, waarvan hij de moeder had gedood en die hij op aandringen van Anahareo mee naar huis nam, om ze groot te brengen.
Hij besloot het pelsjagen op te geven en in plaats daarvan te gaan schrijven over zijn ervaringen in de wildernis. Zijn artikelen en boeken werden bestsellers en hij werd overal uitgenodigd voor het geven van lezingen. Het kinderboek 'De lotgevallen van Sajo en haar bevervolkje' werd in 1937 ook in het Nederlands vertaald. Het boek beleefde tot en met 1981 11 herdrukken.
De laatste 10 jaar van zijn leven wijdde Grey Owl zich geheel aan de bescherming van de natuur en met name de bevers, die in die tijd ook in Canada al bijna waren uitgeroeid. Grey Owl overleed in 1938, bijna 50 jaar oud, aan een longontsteking.
Grey Owl: Beaver people (1928)
National Film Board of Canada (zonder geluid)
Boeken :
- Pilgrims of the wild (1934)

- The Adventures of Sajo and
   her Beaver People (1935)

- Tales of an Empty Cabin (1936)
Grey Owl`s strange guests (1936)
Documentary produced by special arrangement with the national parks of Canada
Grey Owl: Beaver family (1929)
National Film Board of Canada (zonder geluid)

Klik hier om het venster te sluiten