VOLGENDE of VORIGE = bladeren door een hoofdstuk
STARTPAGINA = keuzemenu voor kiezen van een hoofdstuk
A1 - PLAGGEN en SLOTEN DEMPEN- hoogtekaart
Hoogtekaart
In nevenstaande kaart worden de hoogtes van het landschap weergegeven in relatieve waarden: van blauw (laag) via lichtgeel en beige naar rood (hoog).
De veranderingen die de inrichting van het gebied met zich meebrengt, zijn in aparte kleurtjes aangegeven in de kaart (zie de verklaring rechts-onder) en geven zo een overzicht van hoe het gebied er in de toekomst uit zal gaan zien.

De meeste sloten in de Westerlanden zijn inmiddels al gedempt of 'verontdiept' (groen op de kaart).
Ook de 'kwelsloot' die evenwijdig aan de Drentsche Aa loopt en waarin al het water uit de Westerlanden werd verzameld, zal over grote lengtes gedempt worden. Hier en daar wordt er volgens het plan een stuk kwelsloot gehandhaafd, maar deze voert dan geen water meer af. Soms wordt er in een bocht van de sloot een poel aangelegd en zal de voormalige kade omgevormd worden tot 'natuurvriendelijke oever' (d.w.z. niet te hoog en glooiend aflopend naar het water; op de kaart weergegeven in geel).

Enkele sloten zijn open gebleven (blauw op de kaart). De sloot die het water uit de landerijen van Midlaren afvoert is weer gedeeltelijk open gegraven, nadat hij per abuis gedempt was. De sloot langs het fietspad naar Okkenveen is open gebleven, net als de sloot naast het huis in aanbouw langs de Westertseweg.
Ook tegenover het middenpad door het Noordlaarderbos is een sloot open gelaten. En de meest noordelijke sloot bij het Pollmeer is ook nog in de oorspronkelijke staat.

Aa