VOLGENDE of VORIGE = bladeren door een hoofdstuk
STARTPAGINA = keuzemenu voor kiezen van een hoofdstuk
Q - NATUURONTWIKKELING? - PERSPECTIEF voor de TOEKOMST
Natuurbescherming - grenzen en mogelijkheden
Zorg voor beschermde soorten staat niet garant voor bescherming van de natuur als geheel
Bescherming van bedreigde soorten is een middel om al te grof en schadelijk ingrijpen van de mens in de natuur te voorkomen. Die bescherming treedt alleen in werking, wanneer het gaat om soorten waarvan de populatie zo klein is dat hij het risico loopt uit te sterven. Bescherming in de vorm van een verbod op doden of verstoren van de leefomgeving, betekent dan een tijdelijk steuntje in de rug van die ene soort. Zodra de bedreiging geweken is en de soort zich uitbreidt, wordt hij uit de rode lijst geschrapt en is de bescherming weer opgeheven.
Dat betekent in feite dat er sprake is van een hap-snap beleid, wanneer het er om gaat te beoordelen of menselijke activiteiten in een bepaald gebied al dan niet kunnen worden toegestaan. Het denken in termen van bescherming van losse soorten is daarom te mager. Dergelijke regelgeving levert weliswaar een eerste bescherming tegen al te grof ingrijpen van de mens in de natuur, maar altijd is er de mogelijkheid tot een 'ontheffing', als de menselijke belangen te groot zijn. En die ontheffing wordt meestal ook verleend.
Voor serieuze natuurbescherming is een andere insteek nodig. De mens zou zich bescheidener moeten opstellen ten opzichte van de natuur en meer moeten beseffen dat hij hij geen heer en meester is, maar slechts een klein deeltje in het ingewikkelde radarwerk.
foto
Zwanen in de Drentsche Aa - januari 2010