VOLGENDE of VORIGE = bladeren door een hoofdstuk
STARTPAGINA = keuzemenu voor kiezen van een hoofdstuk
Q - NATUURONTWIKKELING? - PERSPECTIEF voor de TOEKOMST
Natuurbescherming - grenzen en mogelijkheden
Natuurbeschermingswetten - een poging om controle te houden over ingrepen in de natuur
Ook overheden beseffen, dat de druk van grote bezoekersaantallen schadelijk kan zijn voor een gebied. Om toestemming te krijgen voor het houden van bepaalde evenementen of voor het fysiek ingrijpen in de natuur (bomen kappen bijvoorbeeld), moet daarom een vergunning worden aangevraagd.
In de praktijk komen de regels die de natuurwaarden tegen ingrepen door de mens moeten beschermen hier op neer, dat alles is toegestaan zolang er maar geen broedende vogels, of rode lijst soorten worden verstoord. Komen er in een gebied geen beschermde soorten voor, of is het broedseizoen voorbij, dan kan iedereen gewoon zijn gang gaan.
Het besef dat teveel toestroom van mensen in een natuurgebied, niet alleen de natuurwaarden bedreigt, maar ook de beleving van andere mensen kan aantasten, is nog niet doorgedrongen. Kennelijk is een mens die van rust en stilte houdt nog geen beschermde diersoort.
Alleen bij een inbreuk op je privé-eigendommen, huis of tuin geniet je enige vorm van bescherming. Een klacht voor vernieling of onrust in een natuurgebied op meer dan 1000 meter afstand van je huis wordt niet ontvankelijk verklaard, terwijl ook dat natuurgebied voor een deel met gemeenschapsgeld (ook jouw geld dus) in stand wordt gehouden.
Wat dat betreft zijn de regels die gehanteerd worden enigszins inconsequent.
foto
Ondergaande zon achter de eiken op het rivierduin (geen bijzondere natuurwaarden) begin mei 2011