homepage
actualiteiten
archief
Ballooërveld
belvedères
bermbeheer ecologisch algemene info
bermbeheer project Natuurplatform
bevers
boeren & natuur
bugxter
contact
das
doorfietsroute
Duinweg-Beekdal (project-algemeen)
Duinweg-Beekdal (eerste aanzet)
Duinweg-Beekdal - ENQUETE
Duinweg-Beekdal (actueel)
EHS (ecologische hoofdstructuur) (NNN)
Faunapassages - algemeen
Faunapassage - A28
fietspad Okkenveen aanleg
fietspad - paradise lost
fietspad Okkenveen protest
fietspad inspreken NBEL
fietspad-brief NBEL
fietspad-brief Gemeente
fietspad-handhavingsverzoek-LNV
fietspad officiele opening
fietspad aanzet evaluatie
fietspad monitoring
gastransportleiding
INTO NATURE - kunstproject
KAARTEN
Landgoed Buiten - bouw 7 huizen
links
Natuurerven Midlaren
N34-verdubbeling
NNN (Natuurnetwerk Nederland) (EHS)
Natuur en recreatie
Natuurplatform-oprichting
Natura 2000 algemeen
Natura 2000 Drentsche Aa
New Forest
nieuwsbrieven
roggelelie
Roodzanden
Ruimtelijke Ordening-algemeen
RO-Gemeente Assen Structuurvisie
RO-Gem. Tynaarlo Bestemmingsplan
RO-Omgevingsvisie Prov. Drenthe
Transferium De Punt
vogels en recreatie
Westerlanden-Besloten Venen
Wildeveen
17 DECEMBER 2008    
Aan Natuurmonumenten
t.a.v. De heer H. Dommerholt en de heer J. Oonk
Oostersingel 21 a
9401 JZ Assen

            Midlaren, 17 december 2008

Betreft:
Inzet van Natuurmonumenten in Nationale Parken in Drenthe

Geachte heren Dommerholt en Oonk,

Als leden van Natuurmonumenten uit Midlaren en Noordlaren willen we graag met u van gedachten wisselen over uw beleid ten aanzien van het Nationaal Park Drentsche Aa. Het gaat ons met name over de relatie tussen het behoud van de natuurwaarden en het ontsluiten van het gebied voor recreanten. De aanleiding hiervoor is de volgende:

In de afgelopen maanden is er in Midlaren en Noordlaren onrust ontstaan naar aanleiding van de aanleg van het Fietspad Okkenveen. Het fietspad gaat dwars door het beekdal van de Drentsche Aa (Westertsediep), over een unieke aardkundige plek, met een brede brug over de beek.

Wij hebben ons ingezet om de verontwaardiging van dorpelingen en recreanten van Noordlaren en Midlaren over de drastische ingreep in het beekdal te verwoorden. Op dit moment zijn we in gesprek met het bestuur van Dorpsbelangen Midlaren, het Overlegorgaan van Nationaal Park Drentsche Aa, Staatsbosbeheer, Gemeente Tynaarlo, Gedeputeerde Staten van de Provincie Drenthe en het ministerie van LNV. Het is gebleken te gaan om een heel speelveld aan bestuurders, die zich voor het merendeel vanachter hun bureau over het ontwerp van het fietspad en de brug gebogen hebben, en elkaar de bal toespelen om de heikele vragen te omzeilen. Ze doen hooguit bestuurlijke uitspraken in de trant van: “er moest nu eenmaal een keuze gemaakt worden”.

Wat ons tot nu toe is opgevallen bij de totstandkoming van het ontwerp, de formele inspraakronde en de uitvoering  is:

  1. Er heeft geen inspanning plaatsgevonden om met dorpelingen van Noordlaren en Midlaren te communiceren over het feitelijke tracé van het fietspad.
  2. In de onderzoeksfase van het tracé zijn dorpelingen van Midlaren verkeerd voorgelicht over de plannen.
  3. De milieustudie die nodig was voor het verkrijgen van ontheffingen is zeer gebrekkig uitgevoerd. Deze is eerder van achter het bureau dan vanuit het veld tot stand gekomen.
  4. Alle bewoners van Midlaren en Noordlaren wonen op een afstand van meer dan 1000 meter van het tracé. Dit impliceert dat elk bezwaar dat bij de gemeente Tynaarlo ingediend zou worden, niet ontvankelijk verklaard wordt.
  5. Daar waar de dorpelingen hun hoop vestigen op organisaties (Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, IVN, etc.) die de belangen van natuur en milieu zeggen te behartigen, geven deze geen of onvoldoende weerwoord, waardoor er niet tot een inzichtelijke en transparante belangenafweging kan worden gekomen.
  6. Staatbosbeheer voelt zich 'gedwongen' dit tracé aan te leggen, terwijl het volmondig beaamt tegen de aanleg ervan te zijn.

Aan de hand van onze ervaringen tot nu toe en van hetgeen wat ons is opgevallen zouden we graag tijdens de gedachtewisseling  de volgende vragen aan de orde willen stellen:

  1. Wat hebben  natuurorganisaties nodig, bijvoorbeeld van hun leden, om vertegenwoordigd in een Nationaal Park samen  een serieus tegenwicht te kunnen bieden tegen wollige bestuurderstaal en ongewenste ontwikkelingen?
  2. Waar ligt de ondergrens van het schaden van natuur en milieu bij ingrepen in het Nationaal Park Drentsche Aa bij het ontsluiten van natuurgebieden ten behoeve van recreanten?
  3. Op welk moment en bij welke onderwerpen laten vertegenwoordigers van Natuurmonumenten zich in officiële overlegorganen voeden door leden?
  4. Is Natuurmonumenten bereid namens haar leden formele bezwaren bij gemeenten of andere bestuursorganen in te dienen mede omdat het bezwaar van bewoners vanwege het formele afstandscriterium niet ontvankelijk verklaard worden?

Omdat Natuurmonumenten een verenigingsstructuur kent, bent u bij uitstek de organisatie die het voortouw kan nemen die onze belangen kan vertegenwoordigen. Onze inzet is om voor bijzondere en kwetsbare natuurgebieden, met name in Nationale Parken, nog proactiever met een zo groot mogelijk draagvlak tot een betere en transparantere afweging van argumenten en daarmee tot meer verantwoorde keuzen te komen. Sterker: de leden van Natuurmonumenten met hun gezond verstand zijn, samen met de professionals van Natuurmonumenten, ons inziens de aangewezen instanties om creatieve en structurele bijdragen te leveren in de verdere ontwikkeling van het Nationale Park Drentsche Aa.
We gaan graag met u aan tafel!
Uw reactie zien wij graag op korte termijn te gemoet.

Met vriendelijke groet van uw leden,

Willem Bok
Ineke Boland
Philippe Boucher
Ria Groeneveld
Albert Heringa
Wietske Jonker-ter Veld
Hetty Koolhaas
Niesco Loeröp
Ineke Noordhoff
Cor van der Sterren
Poul van der Tuin
Anne Heleen Bijl
Egbert Veenstra

home voorgesch. actualiteiten-2008  
actueel 2008 fietspad Okkenveen monitoring  
data 2009 natuur & recreatie inspreken NBEL 17 nov.
thema's 2010 memo Natuurmonumenten
contact 2011 memo Staatsbosbeheer
links 2012  
archief 2013  
nieuwsbrief