1 - Waarom is voor aanleg midden door het open gebied van de Wester-landen gekozen, een gebied dat in het Alterra-rapport “Kansrijk!” wordt gewaardeerd als ‘laag’ qua recreatieve kwaliteit en waardering van het landschap voor wandelen en fietsen?
(Alterra-rapport 999 Kansrijk! Een integrale kansenkaart voor het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa).
2 - Welke aanleidingen zijn er geweest voor het tot 2 keer toe verleggen van het tracé?
3 - De indruk bij een groot aantal bewoners als gevolg van presentaties, was dat het om een schelpenpaadje zou gaan.
Waarom en wanneer is besloten dit te veranderen in een betonpad?
4 - Waarom is besloten het fietspad uiteindelijk over het rivierduintje aan te leggen, dat qua biotoop (potentieel habitattype Heischrale graslanden H6230) minder dan 2% van het totale oppervlak van de Westerlanden bedraagt?
5 - Hoe kan het dat absurde uitkomsten uit het Ecologisch onderzoek/Flora- en faunaonderzoek, door niemand worden opgemerkt en voor waar worden aangenomen: Volgens de conclusies van de natuurtoets zou het ruig klokje ter plekke voorkomen, iets wat door verschillende betrokken streekbewoners (en natuurkenners!) wordt bestreden; zeer waarschijnlijk zijn 2 plantensoorten verwisseld (en dat door een gerenommeerd bedrijf!). Vervolgens dient dit soort broddelwerk als basis voor de planvorming.
6 - In hoeverre is de aanleg getoetst aan het Natura 2000 beleid, waar eerder genoemd habitattype Heischrale graslanden H6230 als prioritair (?) wordt gekenschetst binnen de kernopgave 5.02 herstel beeklopen, met daarbinnen o.a.kernopgaven 5.03 beekdalflanken, 5.05 schraallanden en 5.07 Vochtige alluviale bossen, met als doel deze habitattypen robuuster te maken door uitbreiding van het oppervlak en verbetering van de kwaliteit.
(Natura 2000 Doelendocument - hoofddocument en Knelpunten - en kansenanalyse Natura 2000-gebied 25
– Drentsche Aa-gebied).
7 - Welke overwegingen liggen ten grondslag aan de situering van het fietspad over een deel van de oever/bedijking in plaats van een rechte oversteek? Dit in verband met in de toekomst uit te voeren maatregelen t. b.v. het herstel dynamiek en natuurlijke processen: maatregel 2; Opheffen bekading beek (t.b.v. een beter (natuurlijker) inundatiepatroon. Dit is ter plaatse niet langer mogelijk. Tevens is het voor de Drentsche Aa, door het vastleggen van de oever t.p.v. het duintje, onmogelijk geworden om nog te kunnen meanderen; Eén van dé kenmerken van een half-natuurlijke rivier en een belangrijk natuurlijk proces dat een waardevol stuk milieudynamiek als gevolg heeft.
(Knelpunten- en kansenanalyse Natura 2000-gebied 25 – Drentsche Aa-gebied).
8 - Ons is ter ore gekomen dat t.b.v. zware onderhouds-machines het fietspad verbreed wordt middels graskeien tot een breedte van 3,4 meter. Hoe is dit te rijmen met het beleid het onderhoud te verminderen of zelfs stop te zetten:
Maatregel 11: Afgraven veraarde veenpakketten en stoppen van maaibeheer met als doel vorming van grotere complexen Elzenbroek en plaatselijk Vogelkers-Essenbos te realiseren. Maar ook:
Maatregel 13: Stoppen of verminderen onderhoud aan de beek.
(Knelpunten- en kansenanalyse Natura 2000-gebied 25 – Drentsche Aa-gebied).