Zes bewoners uit Midlaren en Noordlaren bezochten gezamenlijk de vergadering van NBEL in Schoonloo.
Daarbij maakten Philippe Boucher en Willem Bok gebruik van de mogelijkheid om, vóór de vergadering, kort het woord te voeren.
GEVOELENS VAN ONBEHAGEN
Philippe Boucher vertolkte de gevoelens van een groot aantal Midlaarders en Noordlaarders met betrekking tot het pas aangelegde fietspad. Zowel de grootschaligheid van de fietsverbinding als de gekozen plek geven aanleiding tot groot onbehagen bij veel bewoners. Bovendien lijkt bezwaar aantekenen nutteloos, omdat geen van hen als belanghebbende zal worden beschouwd, door het simpele feit dat ze te ver van de plek vandaan wonen. Dat betekent in feite dat je als bewoner geen enkele kans hebt om enige invloed uit te oefenen.
Verder bekritiseerde hij de denkwijze van NBEL, zoals die in haar visie en beleidsplannen tot uitdrukking komt. Over het beekdal van de Aa wordt gesproken in termen van een product dat onderbenut is. Door het dal te ontsluiten kan men de recreant de natuur meer laten beleven en meer draagvlak kweken bij de bevolking voor het natuurbehoud. Uitgangspunt daarbij is het denkbeeld, dat het fietsnetwerk gehinderd wordt door de loop van de Drentsche Aa. Een doorsteek zou deze versnippering moeten opheffen.
DENKWIJZE VAN HET NBEL
Deze manier van denken is als het ware de omgekeerde wereld: in plaats van te spreken over de versnippering van de Drentsche Aa zelf, die doorsneden wordt door twee snelwegen, een kanaal en een spoorlijn, offert men nu het laatste stukje aaneengesloten stroomdal op aan de recreatie, die opeens een hogere prioriteit krijgt dan de bescherming van een kwetsbaar natuurgebied. Grote fout is ook, dat bij dit plan nauwelijks of niet is nagedacht over de gevolgen van het gebruik van het pad voor de natuur en de rust in de omgeving.
VRAGEN AAN DE GEMEENTE
Daarom wordt de gemeente gevraagd, nu het fietspad er eenmaal ligt, maatregelen te nemen tegen oneigenlijk gebruik van dit pad en verder om de Westertse weg af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer met uitzondering van bestemmingsverkeer.
MOUNTAINBIKERS
Bij de protestwandeling afgelopen zondag scheurden een aantal mountainbikers langs de
wandelaars heen over de staalplaten langs het betonpad, zonder op of om te kijken.
Dit inspireerde Marianne van Albada tot een GEDICHT, dat ter afsluiting door
Philippe Boucher werd voorgelezen.
TESTAMENT
Hierna nam Willem Bok het woord. Hij vertelde dat hij ooit een testament heeft laten opmaken, waarin hij de grond die hij bezit en zijn huisje aan het meertje bij de Aa, vermaakt heeft aan Staatsbosbeheer. Dit alles in de overtuiging dat daarmee de schoonheid en het behoud van dat gebied in goede handen zouden zijn. Nu hij echter heeft gezien hoe het terrein waarover het fietspad is aangelegd (en dat eigendom is van Staatsbosbeheer) zo is verpest, vertrouwt hij zijn huidige eigendom niet meer aan hen toe. Daarop verscheurde hij ter plekke het betreffende testament, als een duidelijk signaal aan Staatsbosbeheer en de overige leden van NBEL dat hij geen vertrouwen meer in hen heeft.
VERSLAG VAN DEZE VERGADERING
Op de website van Dorpsbelangen Schipborg, waarvan ook vertegenwoordigers op deze vergadering van NBEL aanwezig waren, is een VERSLAG VAN DEZE VERGADERING te vinden. |